Att tänka på
Tyskland är ett land med stor variation i vad du kan uppleva och besöka. Gör en stadsresa till Berlin eller München, eller res till öarna Usedom eller Rügen. Om du älskar naturen kan du uppleva en fantastisk vandring i skogen Schwarzwald.
Kulturellt så är Tyskland ganska likt Sverige, så risken för kulturkrockar av svårare magnitud är relativt liten. Om du planerar att åka runt mycket i landet så kan det dock vara värt att nämna att det, 20 år efter murens fall, fortfarande existerar stora skillnader mellan öst och väst. Öst har helt enkelt inte kommit ikapp efter fyra decennier av kommunistiskt välde, och det finns vissa motsättningar mellan landets olika delar.
Bästa årstiden att resa till Tyskland
Mellan maj och september är den bästa tiden på året att resa till Tyskland. Du kan råka ut för regn under denna period, men det milda vädret och långa ljusa dagar gör det möjligt att utforska så mycket som möjligt av landet. Under senvåren brukar vädret vara behagligt och lagom varmt, medan det blir varmare mellan juni och augusti. I Tyskland talar de flesta det officiella språket tyska i 16 huvudsakliga dialekter. De brukar delas in plattyska och högtyska dialekter. De flesta tyskar kan engelska till viss del, men det kan ändå vara fördelaktigt att lära sig de mest vanliga fraserna innan du reser dit. Tyskland har ingen tidsskillnad mot Sverige, vilket är bra om du behöver ringa hem till familjen.
Reseförsäkring och vaccinationer
Se som vanligt till att du har en reseförsäkring som täcker både förseningar av resan och olyckor som kan drabba dig eller dina medresenärer under resans gång. Många hemförsäkringar har reseskydd som täcker din resa under ett visst antal dagar. Om du saknar hemförsäkring kan du välja att köpa en separat reseförsäkring, detsamma gäller om du är borta mer än 30 dagar (eller vad din hemförsäkring täcker). oavsett så är det klokt att skaffa en reseförsäkring innan du reser till Tyskland. Du bör ta med ditt europeiska sjukförsäkringskort som visar att du är inskriven hos den svenska försäkringskassan. Det ger dig rätt till akut sjukvård om du vistas i ett annat EU-land.
Vaccinationer
Det krävs inga särskilda vaccinationer, men uppdatera dig gärna om rutinvacciner innan du reser iväg. Det rekommenderas att ha vaccinerat sig mot MMR (mässling, påssjuka och röda hund), influensa, stelkramp, kikhosta och difteri. Alla skogsområden i Tyskland har risk för fästingburen encefalit.
Larmnummer vid nödsituation
Om du råkar ut för en nödsituation i Tyskland kan du använda det europeiska nödnumret 112. Detta nummer är gratis att ringa till inom hela EU, både från mobilen och fasta telefoner. Du kopplas då direkt till larmcentralen för ambulans, polis och brandkår.
Visum till Tyskland?
När du reser till Tyskland som svensk medborgare behöver du inte något visum. Detta beror på att både Sverige och Tyskland är medlemmar i EU, och då krävs bara att du har med dig ditt pass eller nationella identitetskort. Medborgare från länder som är med i Schengenavtalet behöver inte visum och de har rätt att vistas i Tyskland i 90 dagar. I Berlin finns en svensk ambassad om du skulle behöva assistans av något slag. Du hittar också svenska konsulat i bland annat München, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Kiel, Lübeck och Rostock. Ambassaden kan exempelvis utfärda provisoriskt pass, ta kontakt med anhöriga eller förmedla pengar.
Ladda mobilen på semestern
Om du vill ladda din mobil eller dator när du är på resa i Tyskland behöver du inte ta med dig någon adapter. Tyskland har frekvens 50 Hz och spänning 230 V i sina uttag, vilket innebär att du med säkerhet kan få ström i landet. Stickkontakterna i Tyskland är av typ C samt F. Det kan dock vara smart att ta med sig en powerbank som du kan ladda från om det saknas eluttag.
Åldersgränser i Tyskland
Har du funderat på att gå ut på restaurang eller pub när du besöker Tyskland? Här är åldersgränsen 18 år när det gäller försäljning och servering av sprit, men endast 16 år vad gäller öl och vin. Om ni har planerat att köra runt med segway eller elscooter ligger åldersgränsen för detta på 16 år.
Valuta
Tänk även på att boka resa och boende i god tid då mycket kan vara fullbokat under sommarhalvåret, och glöm inte att du betalar med Euro. Växla innan avresa eller ta ut i bankomater på plats. En glass för fyra Euro kan kännas billig, men det är trots allt närmare fyrtio kronor det handlar om!