Ta båten till Tyskland

Att ta färja mellan Sverige och Tyskland när du ska ner till kontinenten är både enkelt och smidigt. Det finns flera färjerutter att välja mellan. Den stora fördelen är förstås att du slipper köra genom hela Danmark. Andra fördelar är att du får en paus i körandet, och att du kan passa på att fylla på barskåpet i en bordershop.

farja kiel tyskland 1024x682 - Ta båten till Tyskland

Välj bästa färjerutten till Tyskland

Du kan köra till Tyskland utan att behöva åka färja. Då tar du Öresundsbron till Danmark och fortsätter sedan genom Danmark över Stora och Lilla Bält-bron och sedan vidare ner mot Tyskland. Många föredrar dock att välja en av färjorna för att slippa sitta i bilen så länge. Här ska vi presentera några av de mest populära färjeturerna mellan Sverige och Tyskland. Dessa färjor är bilfärjor. Väljer du istället att åka tåg är det smidigast att först ta sig till Köpenhamn. Där går flera avgångar till Hamburg och därifrån kan du ta dig vidare ut i Europa.

Genom Danmark

Ett alternativ, som många bilresenärer från Sverige uppskattar, är att ta Öresundsbron eller färjan mellan Helsingborg och Helsingör till Danmark. Sedan kör man ner till Rödby för att där ta färjan till Puttgarden.

Direkt till Tyskland

Vill du ta en färja från Sverige direkt till Tyskland har du flera alternativ att välja mellan. Du kan till exempel åka mellan Göteborg och Kiel, eller mellan Malmö och Travemünde. Stena Line trafikerar sträckan Göteborg och Kiel, och rederiet Finnlines åker mellan Malmö och Travemünde. Dessa färjor har kvällsavgångar. Du kan alltså köra på färjan, sova och sedan vakna upp i Tyskland. Från Trelleborg kan du ta färjor till flera olika tyska städer. Härifrån går nämligen färjor till Travemünde, Rostock och Sassnitz. TT-lines heter rederiet som kör mellan Trelleborg och Travemünde. Färjesträckan till Rostock trafikeras av Scandlines och TT-lines. Scandlines kör också mellan Trelleborg och Sassnitz.

farja scandlines 1024x576 - Ta båten till Tyskland

Vilken färjesträcka ska man välja?

Det bästa är helt enkelt att utgå från slutdestinationen och välja den färja som smidigaste tar dig till målet. Ska du västerut brukar Rödby–Puttgarden vara ett bra alternativ. Många som ska vidare genom Tyskland mot Nederländerna, Frankrike och Italien bokar ofta denna rutt. Italienresenärer bokar gärna färjan mellan Trelleborg och Travemünde också. För den som bor på västkusten och inte gillar att köra bil är rutten Göteborg till Kiel också ett bra alternativ.

Ska du mer österut, kanske till Berlin eller kanske längre bort till Tjeckien och Kroatien, kan du istället ta färjan från Trelleborg till Rostock eller Sassnitz. Självklart har det också betydelse var du bor i Sverige. Även priserna skiljer sig åt mellan de olika rederierna. Du kan gå in och göra provbokningar för att se vad färjesträckan kommer att kosta. Många rederier har ofta olika typer av kampanjerbjudanden som kan ge bra rabatter på biljetten.

Passa på att besöka en bordershop

Det finns flera populära bordershops nära de olika färjedestinationerna. På ön Fehmarn som ligger norr om Lübeck där färjorna till Travemünde kommer in finns till exempel en bordeshop som är mycket välbesökt. En annan ligger i Puttgarden som du kommer till när du tar färjan från Rödby i Danmark.

RESOR