Resa till och i Tyskland

Att resa till Tyskland är varken särskilt svårt, dyrt eller tidskrävande. Tack vare den geografiska närheten kan man ta sig till landet med så gott som alla transportmedel. Båtturer avgår från Stockholm, men kanske framför allt från de södra delarna av Sverige, bussturer med charterupplägg avgår så gott som dagligen från svenska städer (åtminstone sommartid), tåg går från Sverige och ner över kontinenten, flyg till Tyskland är både snabbt och billigt, och den som vill kan förstås helt enkelt ta bilen.

Båt- och färja kan bokas via exempelvis TT Line, Scandlines eller Stena Line, medan resebokning för flyg enklast görs genom någon av de många jämförelsetjänsterna för flygresor som finns på nätet. Att både Sverige och Tyskland är medlemmar av EU underlättar förstås resan, men den som vill vara på den säkra sidan tar med passet ändå. Glöm inte heller att växla din reskassa till Euro innan avfärd.

Att ta sig runt i Tyskland är minst lika enkelt som att färdas i Sverige. Tågnätet med IC (InterCity) och ICE (InterCityExpress) sammanbinder med tysk effektivitet över 50 tyska städer, och i städerna fungerar U-Bahn (tunnelbanan) och S-Bahn (pendeltågen) riktigt bra. Det enklaste om du vill se mer än stadskärnor är självklart att hyra bil. Det kan du göra vid både flygplatser och tågstationer. På Biluthyrning.com hittar du en guide till tyska trafikregler. Då har du en enorm frihet att besöka tyska städer och byar. Tänk på att om du hyr din bil i Sverige måste du kolla med biluthyrningsföretaget att det är ok att lämna landet. Oftast går det bra med en extra hyrbilsförsäkring.

RESOR