Shopping

Även om Tyskland kanske inte framförallt är känt som ett shoppingmecka är det väl värt att överväga landet som destination nästa gång du vill göra av med pengar på semestern. Det är ett stort land med många stora städer, vilket också gör att det finns många ställen att välja på när det kommer till handel.

När det kommer till shopping i Tyskland så står förstås Berlin i en klass för sig, men även städer som Düsseldorf och Hamburg har på senare tid gjort sig kända för bra shoppingmöjligheter. Det finns alltså goda skäl att inte stanna vid första bästa gränsbutik för att fylla skuffen och ta färjan tillbaka!

I mångt och mycket påminner Tyskland om Sverige när det kommer till shopping – bara mer. Varuhusen är större, utbudet är större, kollektionerna större och möjligheterna att fynda större. Priserna på framför allt kläder ligger lägre än de svenska, och när det kommer till alkohol går det att göra stora klipp när det kommer till finare viner. Var inte rädd för att lämna huvudgatorna och bege dig på jakt in bland gator och gränder: här finns ofta helt unika plagg och föremål till högst rimliga priser.

shopping tyskland - Shopping

Elektronik

Tyskland är ett högteknologiskt land med en väldigt stor tillverkningsindustri. Det, tillsammans med ett allmänt lägre kostnadsläge än i Sverige gör att det går att fynda allt från stereoanläggningar till robotgräsklippare till så lite som halva priset jämfört med vad motsvarande produkt kostar i Sverige. De flesta stora städer har också särskilda outlets med olika elektronikprodukter. Det gäller särskilt i de städer som ligger nära tillverkningen.

Alkohol

En annan sak som är mycket billigare i Tyskland än i Sverige är alkohol, då särskilt öl och sprit. Det bästa är att du inte ens behöver åka särskilt långt då det har byggts upp en stor gränshandel mot Danmark. Dessa hittar du bland annat i Puttgarden och i Rostock, dit du enkelt kan ta färjan från Sverige eller Danmark. De flesta bordershops har väldigt bra hemsidor så att du kan planera i förväg och spara en rejäl slant när du ska ha fest eller bara vill bygga upp ett lager. Ett exempel är Calles Tyskland som brukar ha mycket fina erbjudanden. En trevlig aktivitet är att ta en bussresa dit. De brukar utgå från de flesta svenska orter och är planerade så att alla ska kunna ta med sig en hel del hem.

Varuhus och shoppinggator

De flesta större städer och orter har givetvis egna varuhus och shoppinggator. Men om du ska planera din resa till Tyskland finns det några som sticker ut. Den som vill ha lyx och flärd kan rekommenderas ett besök i Frankfurt. Shoppinggatan Zeil har gott om trendiga butiker som säljer dyrt mode. Den brukar ibland kallas ”Europas 5th Avenue” efter den berömda shoppinggatan i New York. Här hittar du också gott om juveler och annat prål.

En annan bra shoppingdestination är givetvis Berlin. Här kan rekommenderas ett besök på det klassiska varuhuset KaDeWe. Det är det näst största varuhuset i Europa. Bara Harrods i London är större. Här hittar du det mesta under ett och samma tak. Det kan närmast beskrivas som en blandning av NK och Åhlens, fast mycket större.

Souvenirer

När det kommer till souvenirer har Tyskland inte samma utstickande sortiment som andra länder. Sverige har Dalahästar, Schweiz har gökur. Det närmsta du kan komma i Tyskland är ett par klassiska lederhosen. De är dock varken särskilt bekväma eller praktiska. Så om du vill köpa med dig ett minne från resan kan vi istället rekommendera att du satsar på matvaror. Tyska korvar är världsberömda, och de flesta regioner har egna varianter. Dem äter du med fördel till den tyska surkålen, sauerkraut. Det är en kulinarisk upplevelse som inte får missas. Tyskland är också känt för sitt öl, men det många inte vet är att de också producerar en hel del vin i världsklass. Det gäller särskilt för vita viner. Om du köper hem några såna flaskor av bättre sort har du alla möjligheter att imponera under din nästa middagsbjudning.

RESOR